KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİkapadokya.edu.tr/
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 372.665

Uçak Elektrik Elektronik Bölümü

Ben Rıfat Benveniste. İstanbul’da Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü üzerine lisans, yüksek lisans ve doktoramı yaptım. Şu anda da Kapadokya Üniversitesi Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’nde akademik kariyerime devam ediyorum. Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’nde temelde aviyonik olarak adlandırılan, bir hava aracı üzerindeki elektriksel parçaların ve bunların bağlantı elemanlarını, uçuş emniyetini sağlayacak şekilde bakım ve onarımlarını yapacak teknik personel yetiştiriyoruz. Temel Elektrik Devreleri, Yarı İletkenler, Dijital Sistemler, Mikro İşlemciler gibi alanın temel derslerinin yanı sıra Temel Uçak Bakım Yapısı, Havacılık Mevzuatı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite gibi bakım konusunda çalışan personelin ihtiyaç duyacağı dersleri öğrencilerimize veriyoruz. 3 adet Avyonik Aaboratuvarımız bulunmaktadır. Avyonik Laboratuvar, uçağın elektriksel parçaların, özellikle göstergelerin detaylı şekilde incelendiği, göstergelerin sökülüp bakım ve onarım işlerinin yapılmasına yönelik uygulamalara yönelik bir laboratuvardır. Yapısal Laboratuvarımızda daha çok yapısal aksamlarının çalışma şekilleri, onların üzerindeki bağlantı elemanları, punta şekillerinin göstergeleri verilmektedir. Burada gördüğünüz uçağımızın üzerine yine parça değişimleri, parçaların bakımları, yağlama, konektörlerin takılması gibi işlemler, uçağın çalıştırılması, çalıştırma prosedürü gibi adımları öğrenmektedirler. Öğrencilerimiz üniversitemizin anlaşmalı olduğu yetkili bakım kuruluşlarında staj yapmaktadırlar. Dönem sonlarında öğrencilerimize uçak parçalarına yönelik çeşitli projeler verilmektedir. Örnek vermek istersek, hava türbini, pervane-motor bağlantısı, uçak göstergesi gibi öğrencilerimiz kendi projelerinde ürünler ortaya çıkarmaktadırlar. Aynı şekilde bu ürünler ile de yarışmalara katılmaktadırlar. Bölümümüzde 60 gün staj zorunluluğu vardır. Öğrencilerimiz üniversitemizin anlaşmalı olduğu kurumlarda staj yapmaktadırlar. Üniversitemiz ülke geneli ve yurt dışında yetkili bakım kuruluşları ile öğrencilerimizin staj yapabilmesi için iş birliği sağlamaktadır. Üniversitemiz yurt dışında birçok ülke ile anlaşmalıdır. Erasmus Plus gibi diğer alanlarda öğrenci değişimi, artı teknik bir program olmaması için staj programlarında da antlaşmaları vardır. Yurt dışında hem staj hem de dönemlik değişim programıyla öğrencilerimiz gidebilmektedir. Üniversitemiz Avrupa Havacılık Bakım Eğitimi Komitesi üyesidir. Bunun kapsamında Avrupa Birliği Standartlarındaki bakım personeli yetiştirme bilgi birikimimiz öğrencilerimize aktarıyoruz.
Üniversitemiz bünyesinde Sıcak Hava Bağlamı ve Sıcak Hava Gemi Araştırma Merkezi ve aynı zamanda İnsansız Hava Aracı Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde de öğrencilerimize hem balon uçurma, balonun bakımları ile ilgili eğitimler hem de insansız hava aracı ve yine bunların uçuruluşu, bakım ve onarımları ile ilgili eğitimler sunulmaktadır. Öğrencilerimiz bununla ilgili gerek balon gerekse insansız hava aracı ile ilgili yıl içerisinde çeşitli etkinlikler ve faaliyetlere katılmaktadırlar.
Öğrencilerimiz İngilizce Yeterlilik ve Modül Sınavlarında başarılı olmaları durumunda yetkili bakım kuruluşlarda B2 lisanslı teknik personel olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca yine uçak parçası üreten, uçak parçası konusunda bakım ve onarım hizmeti sunan kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Bölümümüz uluslararası bir standartta olduğu için İngilizce yeterliliği bizim için önemli bir unsurdur. Öğrencilerimize bu açıdan hazırlık imkanı sunmakta ayrıca da 8 dönem boyunca bu yeterliliği kazanabilmeleri için İngilizce dersleri ile destek sağlamaktayız. Bölümümüzün en önemli tarafı havacılık gibi sürekli gelişmekte olan bir sektörde çalışmakta olmasıdır. 2 yıllık programları bitiren bir öğrencinin devamında 2 yıl boyunca sektörde deneyim kazanması gerekmektedir. Bizim programımız 4 yıllık bir program olduğu için öğrencileirmiz bu deneyim gerekmeden mezun olduktan sonra Modül Sınavı’ndan başarılı olunması halinde direkt teknik personel olarak alınabilmektedir. Özellikle teknik konulara ve havacılığa ilgi duyan öğrencilerimizin tercih etmesi gereken bir bölümdür. Öncelikle Nevşehir, Türkiye’nin tam ortasında bir il olduğu için birçok ile yakınlığı ile ulaşımı kolay bir yerdir. Ayrıca Kapadokya gibi turistik bir yerde olduğu için çok fazla sosyal imkanı sağlayabilmektedir. Sakin ve güvenli bir şehir olduğu için de öğrencilerin rahat barınabileceği ve eğitim alabileceği bir ildir. Kapadokya Üniversitesi Nevşehir’de olmasına rağmen gördüğünüz gibi gerek uçak atölyeleri gerek avyonik laboratuvarları, yapısal atölyeleri ile bir uçak teknik personeli ile ihtiyaç duyduğu her türlü imkanı sağlamaktadır. Ayrıca çok fazla havacılık sektöründeki kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde olduğu için öğrencilerimizle onların tesislerinde uçak başı eğitim görme imkanı kazanmaktadırlar. Şimdiden üniversitemize gelecek bütün aday arkadaşlara başarılar diliyorum.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link