BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİboun.edu.tr
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 982.367

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

  • SAY

    4 Yıl

  • Fen-Edebiyat Fakültesi
    İSTANBUL

    İngilizce

    2023 : 10158
    2022 : 9476
    2021 : 12090

    2023 : 515.106
    2022 : 513.931
    2021 : 449.684

    2023 : 65
    2022 : 75
    2021 : 75

Bu bölümün yaklaşık 17 yıl önce verdiği mezunlardan biriyim. Bölümümüz yaklaşık 40 sene önce 1977 yılında Biyoloji Bölümü adı altında kuruluyor fakat kuruluşumuz günlerinden bu yana dünyayla senkronize yani eş zamanlı şekilde aktif olarak moleküler biyoloji çalışmalarını yürütüyoruz. Öğrencilerimiz için, ilk iki sene boyunca üniversitemizde diğer bilim dallarında okuyan öğrencilerle beraber bilim adamı yetiştirmeye yönelik, bizim önemli olduğunu düşündüğümüz; Fizik, Kimya, Matematik gibi dersleri Temel Biyoloji derslerini almaktadırlar. Yine ilk iki sene boyunca temel Moleküler Biyoloji ve Genetik derslerini veriyoruz. Mesela; Genel Biyoloji, Hücre Biyolojisi, Genetik Moleküler veya teknik derslerimizi sayabilirim bunların arasında. Son iki senede de gerçekten de Moleküler Biyolojinin içerisinde özelleştirmek istedikleri alanlarda yönelik seçmeli dersler almaktadır öğrencilerimiz. Bunların arasında; Gelişim Biyolojisi, Kanser Biyolojisi, İmmünoloji olabilir, Nöröbiyoloji yani sinir bilimle alakalı dersler olabilir, Hücre Döngüsü ile ilgili dersler olabilir. Bölümümüzün üniversitemizde üç ayrı bölümde aktif Çift Anadal yani ÇAP Programları vardır. Bunlar; Fizik, Kimya ve Matematik bölümleri ortalaması 3ün üzerinde olan bütün öğrencilerimizin Çap yapmalarını çift ana dal programına başvurmalarını destekliyoruz. Bölümümüz ve de genel olarak üniversitemiz dünya standartlarında moleküler biyoloji çalışmaları yapabilecek tüm alt yapıya hemen hemen sahip. Tüm öğretim görevlilerinin ayrı laboratuvarları var ve bu laboratuvarlarda; Temel Moleküler Biyoloji, Genetik, Hücre Biyolojisi ve Biyokimya araştırmaları yapabilecek donanımdayız. Bunların yanı sıra gerek bölümümüzde gerek de üniversitemizde lazer taramalı konfokal mikroskobu, elektron mikroskobu, nükleer manyetik rezonans spektroskopisi veya transgenik deney hayvan ünitesi gibi daha sofistike daha karmaşık veya özel, özelleşmiş cihazlar, ekipmanlar ve üniteler de bulunmakta. Önümüzdeki tüm öğrencileri gerek yurt içi gerek ise yurt dışı üniversitelerde veya enstitülerde staj yapmaları için destekliyoruz. Mezunlarımızın yaklaşık % 60 akademisyen olma yolunu seçiyorlar ve gerek ülkemizde kendi bölümümüz de buna dahil, gerek ise yurtdışında özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da bir çok çeşitli üniversite ve enstitüye yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim görmek üzere kabul oluyorlar. Bunların dışında hastanelerin veya özel laboratuvarların Genetik Tanım Merkezlerinde çalışan mezunlarımız var. Moleküler Biyoloji ve Genetiğe ilginiz varsa, bilim insanı olmak istiyorsanız ve araştırma yapma tutkusuna sahipseniz ve açık şekilli ortamda, geniş olanaklı bir ortamda çalışmak istiyorsanız sizi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne ve genel olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne, bünyesine gelmenizi tavsiye ederim.

Merhaba, ben Pınar Akkor, Moleküler Biyoloji ve Genetik 4. sınıf öğrencisiyim. Moleküler Biyoloji ve Genetiği seçerken, aslında çocukluğumdan beri istediğim bir karar olduğu için, zorlanmadım, doktor ana babanın çocuğuyum ve bu yüzden hep biyoloji alanında büyüdüm. Ama doktorlar gibi hep çözümleri problemlere oturtmayı değil, problemlere yeni çözümler bulmak istediğim için de genetiğe yoğunlaştım. Boğaziçi’yi seçmem ise benim için çok üstünde düşündüğüm karar oldu. İlk aslında Hollanda’da eğitimime başladım ama burayı tekrar düşündüğümde buranın hem akademik hem sosyal fırsatları değerlendirdim ve şu anda arkaya baktığımda bu seçimimden memnun olduğumu görüyorum. Bölümümü tercih ederken aslında bu konunun zor olduğunu ve çok çalışmam gerektiğini biliyordum ki öyle de oldu. Ama aynı zamanda Boğaziçi ’de bunu hocalar ve öğrenciler ile elene yapabileceğimi de gördüm. Bölümümden beklediğimi ve beklediğimden fazlasını da aldım. Çünkü normalde biyoloji eğitimi çoğu yerde kitaptan öğrenilenler ile kısıtlı kalırken biz burada pratik eğitimi de gördük. Hepimizin laboratuvarlarda çalışma fırsatı oldu, böylece kendimizi normal bir lisans öğrencisinden daha fazla geliştirme fırsatımız oldu. Hatta yurt dışına gittiğimde lisans değil doktora öğrencisi muamelesi gördüm. Boğaziçi’nin bu bölümünde okumak bana birçok imkan sağladı. Bölüm içinde örneğin bir araştırmalara katılma şansım oldu, hatta şuan üzerinde çalıştığım Türk şarap üzümlerinin tanımlanması ve uluslararası veri tabanına aktarılması üzerine bir projem var. Sırf akademik olarak değil aynı zamanda sosyal olarak da birçok imkanım var. Örneğin birçok kulübe, festivale katılabiliyorum. Bunun dışında ders olarak da birçok sanat, tarih, dil, sinema ve ekonomi gibi her farklı daldan ders alabiliyorum. Aynı zamanda kariyerim için de Boğaziçi’nin yurtiçinde ve yurtdışında tanınmış olması kariyerimde çok büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum. Boğaziçi’nde çok şanslıyız ki bütün hocalarımız büyük istek ve azimle işlerini yapıyorlar ve kişisel olsun, dersle, artırmamızla ilgili olsun bir sorunumuz olduğunda hemen imdadımıza koşuyorlar. Aynı zamanda bütün derslerimizin beraber ve aynı yerde olması da burada samimi bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Eğer doğru soruları sormayı, çözüme ulaşmak için planlar yapmayı ve alternatif çözümleri üretmek isterseniz sizi Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde bekliyoruz.

Merhaba, ben Hazar Kübra Zırhlıoğlu, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Ben mezun olduktan sonra master ve doktora programlarına devam etmek istiyorum. Akademik alanda bu okuldan aldığım eğitimle ve pratik bilgilerle ilerleme kaydetmek istiyorum. Bu yüzden yurt içinde veya yurt dışında öncelikli olarak mastırımı ve daha sonrasında doktoramı tamamlamak istiyorum. Bölümümde şuan 4. Sınıf öğrencisiyim daha önceden de söylediğim gibi ve bir proje dersi alıyorum. Proje dersi aldığım için laboratuvarda çalışma imkanım var. Aslında sadece proje dersi aldığımız için değil her zaman laboratuvarda çalışma imkanımız var. Ve şu anda yaptığım projede bir proteinin farklı proteinlerle ilişkisini bulmaya çalışıyorum. Ve gerçekten her bir deney sonucunun beni ne kadar heyecanlandırdığını burada görebiliyorum. Bu yüzden de bu tarz deneyimler bana akademik alanda devam etmek için çok fazla heyecan ve umut vermekte. Boğaziçi Moleküler Biyoloji ve Genetik bilim insan olabilmek için ideal.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link