KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİkapadokya.edu.tr/
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 372.356

Mütevelli Heyet Anlatıyor

Kapadokya çağdaş medeniyetlerin kurulduğu yerdir. Çağdaş medeniyetler derken tarih öncesini de kastederek konuşuyorum. Biz Kapadokya’da 10.000 yıllık bir kampüsün son halkasını oluşturuyoruz. Bu bir geleneğin aktarılması anlamında önem taşır.
Bu gelenek sadece kalıntılarla, eski eserlerle, sit alanlarıyla ilgili değildir. Orada yaşayan insanların adetlerinden, düşüncelerinden, değer yargılarından bu gelenek yansır. Eşi benzeri olmayan özel bir yerdir Kapadokya. Dünyada da bir benzeri yoktur.
Yaygın inançların aksine biz üniversite öğreniminin illa ki büyükşehirlerde olması gerektiğine inanmıyoruz. Büyükşehirlerin elbette birtakım avantajları vardır. Ama bu avantajların yanında dezavantajlı tarafları da vardır. Büyükşehirlerde bir günü yaşayan insan sayısı fazladır. Büyükşehirlerde ulaşım, eğlence imkanları ve diğer etkinlikler insanın zamanını çalarak hayatına girer.
İnsan bir defa üniversiteli olur. Bir defa 4 senesini öğrenmeye adar. Bana göre bu 4 sene en verimli, en sakin, en sorunsuz Kapadokya gibi bir yerde yaşanabilir. Çağın gerisine düşen eğitim Kapadokya’da kabul edilemez bir eğitim anlayışıdır.
Türkiye’de işsiz bir nesil yaratmak istemiyoruz. Kapadokya Üniversitesi öğrencisi yakasında Kapadokya amblemi olduğu zaman yeri farklı olmalıdır. İnsanların ona bakış açıları ve kendini gördüğü yer farklı olmalıdır. Hepsinden önemlisi kamuoyu önderi olmalıdır.
Örneğin dil öğrenmek için bir kursa gidiyorsunuz. 14 kurluk bir kur olduğunu varsayalım. Ülkede genel olarak 1. kurdan başlayıp 14. kura kadar yükselmeye çalışırlar. Ama o 14. Kura hiç gelemezler. Kopuk bir eğitim sistemi olur veya kendinizden emin olamadığınız için başa dönersiniz. Biz bu tekrar başa dönme durumunu Türkiye eğitim siteminden kaldırmak istiyoruz. Bu yönde yaptığımız şey en önemli bilgiyi öğrenciye ilk yılda vermek istiyoruz.
Kapadokya Üniversitesi mezunu kendi ülkesini bilerek sahip çıkacak ve iletişimde olduğu ülkeleri tanıyacaktır. Çünkü bizim bölge uzmanı yetiştirmek gibi bir idealimiz var. Bölge uzmanı diyerek, Türkiye’nin komşularını, dünyadaki rakiplerini, Türkiye’nin olası dost ve düşmanlarını çok iyi tanıyan insanları kastediyoruz.
Biz en iyisini yapmak için çabalıyoruz. Ya en iyisini yapacağız ya da vazgeçeceğiz. Üniversitenin sloganı da “aynası iştir kişinin lafa bakılmaz”. Biz yepyeni bir eğitim anlayışıyla öğrencimizi en iyi yerlere taşıyacağız.
Akıl, ahlak, adalet, adap bu kavramlar evrensel olması ile birlikte Türkiye’yi ayakta tutan kavramlardır. Hepsi olmak zorundadır. Bir tanesi eksik olursa ülkede sıkıntıya girer. Akıldan söz edecek olursak; akıl üniversitenin tapınağıdır.
Akıl dışı eğitim, davranış, değer ve sapmalar bir üniversitede kabul edilemez. Kapadokya’ya gelecek olan öğrencinin bunu bilerek gelmesini istiyoruz. Ne konuşacaksak, ne tartışacaksak, hangi konuda fikir birliği yapacaksak hepsinde akıllı olmak zorundayız.
Ahlak öğrencinin ve öğretmenin karşılıklı olarak birbirini kandırmamasıdır. Kandırmak iki türlü olur. Birincisi yalan söyleyerek, kopya çekerek, ikincisi ise yapmanız gereken şeyi yapmayarak da kandırmış olursunuz. Ahlak vaat edileni yerine getirmek anlamına gelir. “Elimden geleni yaptım” diyerek değil yapılmasını gerekeni yaparak ahlaklı olunur.
Biz Türk toplumunda adaleti özgürlüğe bile tercih eden insanlarız. Adil olmak zorundayız. Bu adillik kavramında; öğrencinin, öğretim görevlisinin ve üniversite personelinin birbirine adil davrandığı bir sistemden bahsediyorum. Adalet; ders notları başta olmak üzere her yerde işleyecek tarafsızlık ilkesine bağlı olacaktır.
Biz evrensel değerleri Türk adabıyla vermeye çalışan Türk eğitim kurumuyuz. Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda da bu böyleydi Kapadokya Üniversitesi’nde de böyle olacak. Dünyanın en gelişmiş, en ayrıcalıklı uçak bakım eğitimini verebiliriz. Ancak bunu kendi yöntemlerimizle veririz. Bu yöntem ahilik teşkilatında gördüğümüz usta çırak ilişkisidir.
Kapadokya Üniversitesi öğrencileri mezuniyet töreninde şapka fırlatmazlar. Şet kuşanırlar. (şet: Ahilikte usta-çırak ilişkisinde çırağın mesleği yapabilecek duruma geldiğinde yapılan tören. ) Şet kuşanmak, ustanın çırağına “sen artık benim yerimi alabilirsin” demesidir.
Öğrencinin üniversite eğitimine yabancı kalmamasını önemsiyoruz. Bu yabancı kalma da en önemli faktörlerden biri Türkçe’dir. Türkçe’ye çok önem veriyoruz. Okulun öğretim dili Türkçe’dir. Bu arada Türkçe herkesin kabul ettiği üzere bir matematik dilidir.
Öğrenciye bilmediği bir şeyi bilmediği bir dilde anlatmanın saçmalık olduğunu düşünüyoruz. Biz önce bilmediğini öğreteceğiz. Bu arada dil eğitimi vereceğiz. Ama dil öğrenme aracı olarak kullanılmayacak.
Dil eğitimini de derslere ek olarak pasta kreması gibi göreceğiz. Gerçekten öğrenerek dil eğitimine de eğileceğiz.
Kapadokya’ya gelmek isteyen öğrencilere şunları söylemek istiyorum. Liseden mezun olunduğu zaman eğitim yetersiz oluyor. Kapadokya Üniversitesi’nde bu eksiklikleri giderecek şekilde ders içeriğini ve planını hazırlıyoruz. Yani öğrencinin yeterli olmadığı yerde ona destek olacağız.
21. yüzyılda önümüzde zorlu bir dönemeç var. Bu dönemeci üstünü örterek, kendimizi kandırarak geçemeyiz. Bu dönemeci geçebilmek için işimizi iyi yapmamız ve yaptığımızı iyi bilmemiz lazım.
Bu açıdan Kapadokya Üniversitesi bir merkez konumunda olacaktır. Biz Aziz Anadolu’nun ortasında kargaşadan uzak mükemmeliyete doğru yürüyoruz.
Üniversite adaylarına başarılar diliyorum. İstediğiniz alanda bir üniversite kazanana kadar tekrar tekrar denemelisiniz. Umarım ilk denemenizde istediğiniz alanı seçebilirsiniz.
Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız eğitim de sonrası çalışma da size yorucu gelmez. Yapmak zorunda hissettiğiniz alanları tercih etmeyin. Öğrencilerin hangi bölümlere yatkın olduğuna dair yapılan testlere bakın mutlaka. Bir defa bunu yaşayacaksınız bir defa da en iyisini yapın.




DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link