Hızlı Erişim

Bitki Koruma

Ana Menuye Dön
  • SAY

    4 Yıl

  • Ziraat Fakültesi

    2023 : 462795
    2022 : 448432
    2021 : 0

    2023 : 271.195
    2022 : 261.881
    2021 : 228.460

    2023 : 30
    2022 : 30
    2021 : 30

Merhaba, ismim Mustafa Bitigen. Aksaraylıyım. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Şu an TaşlıÇiftlik’te bulunan merkez kampüsümüzdeyiz. Bitki Koruma Bölümü, isminden de anlaşılacağı gibi bitkileri korumayı amaçlayan bir bölümdür. Bitkileri nelerden koruyacağız? Kültür bitkilerine zarar veren hastalıklardan, zararlı ve yabancı ot gibi etmenlerden koruyacağız. Tabi bitkiyi korurken sadece bitki korumaya odaklanmıyoruz. Bitkiyi koruyacağız ancak bitkiyi korumakla birlikte suya, toprağa, cansız varlıklara da zarar vermeyeceğiz. Bitki Koruma Bölümü'nün bugünkü en büyük gündemi tam da budur. Bitkiyi korurken doğaya zarar vermeden, daha çevreci yöntemlerle, sürdürülebilir bir tarım yaparak insan sağlığı için ilaç kalıntısı taşımayan besin maddeleri üretmektir. Bitki Koruma Bölümü’nde, hastalıklar temelinde verilen dersleri sayacak olursak; Viroloji, bitkilerde hastalık yapan virüsleri inceliyor; Bakteriyoloji, bitkilerde hastalık yapan bakterileri konu ediniyor; Mikoloji, bitki hastalığına yol açan mikroskobik mantarları inceliyor; zararlılar konusunda ise böceklerin yayılışını inceleyen, böcek mücadelesi ve ilaçları konulu Böcek Ekolojisi ve Epidemiyolojisi dersi ve Entomoloji adı altında böcekleri inceleyen temel bir ders olmak üzere dersler vardır. Yabancı otları da Herboloji dersi kapsamında işlemekteyiz. Bitki Koruma Bölümü’nde fitopatoloji ve entomoloji laboratuvarları var. Burada, bitki hastalık etmenleri ve zararlıları incelenmekte, araştırılmakta ve bunların kontrolü sağlanmaktadır. Bitki Koruma Bölümü öğrencileri 3. sınıfı tamamladıklarında çeşitli kurum ve kuruluşlarda staj yapabilme imkanına sahiptirler. Bu kurum ve kuruluşlar arasında bitki koruma ürünü satan bayileri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe teşkilatlarını sayabiliriz. Bitki Koruma Bölümü öğrencisi, bölümünü tamamladıktan sonra dilerse her yıl yapılan Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı’na girip başarılı olduğu takdirde sertifikasını alıp bitki koruma ürünleri satabilir; bu şekilde hizmet verebilir. Dilerse Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara başvuru yapabilir. Buralarda pozisyon alabilir. Tarımsal üretim yapan özel şirketlere müracaat ederek kabul gördüğü takdirde orada hizmetini sunabilmektedir.
Bitki Koruma ile ilgili olarak okuduğum çeşitli makalelerde, insanlığın, temel sorunlarından birisi olan ilaçsız meyve ve sebze tüketimi konusunda çalışan bilim insanlarına ihtiyacı olduğunu fark ettim. Bu alana duyduğum ilgi nedeniyle Bitki Koruma Bölümü’nü seçtim. Çünkü artan dünya nüfusu sebebiyle fazlaca tercih edilen kimyasal mücadele yöntemleri yüzünden maalesef meyve ve sebzelerde ilaç kalıntısı oluyor. Böceklerle ve hastalıklarla mücadele ederken de kullanılan pestisitler yani öldürücü kimyasallar, meyve ve sebzelerde kalıntı bırakıyor. Dolayısıyla da bu temel problemi çözmek amacıyla çeşitli çalışmalara katılmak, bu alanda aktif bir katılımcı olmak isteğiyle Bitki Koruma Bölümü'ne ilgi duydum ve çevremde tarımla uğraşan insanlara da profesyonel anlamda danışmanlık hizmeti sunma gayesiyle bu bölümü seçtim diyebilirim. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ni tercih etmemin en önemli sebeplerinden birisi, bölümüm özelinde konuşacak olursam ziraata uygun, ziraatın paralelinde, zirai teorik bilgileri destekleyici bir coğrafyaya sahip olması, bölüme uygun bir coğrafya taşıması, bir tarım kenti olmasıdır. Bunun yanında buraya gelince fark ettiğim ve gördüğüm, akademik yakınlık diyebileceğim bir şeyi de paylaşmak istiyorum, o da: Profesör, doçent ve diğer hocalarımıza ulaşma imkânının çok rahat olması, onlarla yoğun bir iletişim içerisinde bulunabilme imkânına sahip olmamızdır. Bunun yanında bölümlerde çok sayıda profesör hocamızın ve doçent hocamızın olması, yeterlilik ve tatmin edicilik anlamında biz öğrenciler için bir avantaj oluşturuyor diye düşünüyorum. Bitki Koruma Bölümü’nü bitirdikten sonra, Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı’na girip oradan sertifikamı alarak bitki koruma ürünlerini üreticilere ulaştırmayı, onlara danışmanlık yapmayı, yaşadığım çevredeki tarımsal faaliyetleri buradan öğrenmiş olduğum teorik ve uygulamalı bilgiler ışığında desteklemeyi düşünüyorum. Tarımsal bir çevrede yaşayan veya yaşamasa bile tarımsal üretime, bitkiler alemine, böcekler alemine ilgi duyan, sebep sonuç ilişkisini irdeleyen, öğrenmeyi seven, araştırmacı, doğacı arkadaşlarıma Bitki Koruma Bölümü’nü tavsiye ederim. Üniversite sınavına girecek olan siz öğrenci arkadaşlarıma şimdiden başarılar diliyorum. Dilerim, Tokat'ta buluşuruz.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE
Tokat Gaziosmanpaşa University, Taşlıçiftlik Campus, 60250 Tokat / TURKEY Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2017© Tüm Hakları Saklıdır.