SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİsubu.edu.tr/
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 27.515

Ziraat Fakültesi

Merhabalar, ben Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir. Fakültemiz, Sakarya Üniversitesi'nin bölünmesi ile kurulan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne bağlı olarak 2018 yılında kurulmuştur. 2018 yılında fakültemiz kurulduktan sonra Sakarya'da bulunan sektör temsilcileri ile bir araya gelerek fakültemizde hangi bölümlerin olması gerektiğini Sakarya'mıza danışarak kararlaştırdık. Bu görüşmeler neticesinde ilimizde ve fakültemize bağlı olarak Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinin olmasının uygun olduğuna sektörle birlikte karar verildi ve bu talebimiz YÖK'e (Yükseköğretim Kurulu) iletildi. Gerekli Hazırlıkların ardından YÖK tarafından bu 4 bölümün açılmasına onay verildi. Sonrasında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerimizi almaya başladık. İlk öğrencilerimiz 30 kontenjan olacak şekilde Tarla Bitkileri Bölümü'nde eğitimlerine başladı. Aynı zamanda Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'na da yüksek lisans öğrencileri aldık. Bu kapsamda 13 yüksek lisans öğrencisi de eğitim-öğretime, lisansüstü eğitim enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'na bağlı olarak yerleşmiş oldu. Halihazırda 1 bölümümüzde öğrenci bulunmakla birlikte 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerine de öğrenci almayı planlıyoruz. Öncelikle Sakarya'yı tanıtmamız gerekirse, fakültemiz Sakarya ilinin merkez ilçelerinden biri ve Sapanca'ya komşu olan Arifiye ilçesinde yer almaktadır. Ulaşım bakımından İstanbul, Ankara ve Bursa'ya yakın bir konumdadır. Arifiye, otobanın geçtiği ilçelerden biridir. Sapanca Gölü'ne oldukça yakın bir konumda bulunuyoruz ve şehir merkezine 10 dakika mesafede yer almaktayız.
Sakarya, kuzeyde Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındık yetiştiriciliği ile ülkemize katkı yapan illerden bir tanesidir. Diğer taraftan güneyde Pamukova ve Geyve ilçelerinde ayva yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bizler de fakülteyi kurarken aslında bu temel ürünler üzerinden hareket ederek Sakarya'da öncelikle fındık, ayva, mısır ve dış mekan süs bitkileri olmak üzere tarımsal alanda oldukça yüksek olan potansiyelin ortaya çıkarılması için akademik çalışmaların yanı sıra öğrenci yetiştirmeyi de hedefledik. Lisansüstü düzeyde de Ar-Ge (araştırma geliştirme) çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Fakültemizdeki laboratuvarlarımızdan bahsedecek olursak Bitki Doku Kültürü Üretim Laboratuvarı hem Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Araştırma Merkezi'ne bağlı olarak hem de fakültemiz bünyesinde yer almaktadır. Dolayısıyla doku kültürü ile birçok meyve türünün fidanlarını üretme imkanımız bulunmaktadır. Yetişmiş elemanlarımız laboratuvarlarda aktif olarak görev yapmaktadır. Diğer taraftan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı olarak kurmuş olduğumuz Doku Kültürü Üretim Laboratuvarı sayesinde mevcut öğrencilerimizin orada işyeri eğitimleri yapmaları ve böylece kendilerini geliştirmeleri için imkan sağlanmış olacaktır. Benzer şekilde Sakarya Büyükşehir Belediyesi'yle de yaptığımız protokoller ve iş birlikleri ile hem projelerde görev almak hem de sahip olunan mevcut tarımsal işletmelerde işyeri eğitimleri yaparak öğrencilerimizin bu alanda da kendilerini geliştirmelerine imkan sağlanmış olacaktır. Fakültemizde Pomoloji Laboratuvarı, Genetik Kaynaklar Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Laboratuvarları bulunmaktadır. Bunların dışında Mısır Araştırma Enstitüsü ile özellikle YÖK ile Tarım Bakanlığı arasında yapılmış olan protokol çerçevesinde Mısır Araştırma Enstitüsü'nün de hem arazi hem de laboratuvar imkanlarından istifade edilebilecektir. Öğrencilerimiz bu alanlarda da faaliyette bulunabileceklerdir.
Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri ve Bitki Koruma bölümlerinden mezun olanlar Ziraat Mühendisi unvanıyla mezun olacaklardır. Tarım alanı ve bu alanda faaliyet gösteren sektörler vazgeçilmez şekilde kendilerini geliştirmek durumundadır. İşte bizim yetiştirdiğimiz ziraat mühendisleri de bu alanda gerek kamu sektöründe kamu alanında gerekse özel sektörde ciddi iş potansiyeline sahip bulunmaktadırlar. Burada önemli olan aslında öğrencilerimizin kendilerini yetiştirebilecek altyapıya ve imkanlara sahip olmalarıdır. İşte bizler de bunu Sakarya'da sektörle birlikte yaptığımız için hem son gelişmeleri öğrencilerimizin hizmetine sektörde sunarken hem de teorik olarak en son geliştirilen alanları okulumuzda, fakültemizde bilgi olarak öğrencilerle paylaşmış olacağız. Sakarya, ulaşım imkanları çok gelişmiş ve farklı iklimleri bir arada barındıran illerden biridir. Karadeniz iklimi, karasal iklim ve Pamukova'ya doğru gidildikçe Akdeniz iklimi etkileri görülebilmektedir. Öğrencilerimizin dağ ve deniz turizmini bir arada yaşayabilecekleri illerden bir tanesidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz Sakarya'yı mühendis olarak kendilerini yetiştirebilmek için hem üniversitede iyi bir eğitim alabilmenin yanı sıra dağları, denizleri, longozu, gölleri ile turistik fırsatlar sunduğu için de tercih edebilirler. Bizim özellikle vurguladığımız nokta ise öğrencilerimizi sektörle birlikte yetiştiriyor olduğumuzdur. Öğrencilerimiz tarımsal öğrenimi talep ettikleri için bizi tercih etsinler ve pişman olmayacakları bir eğitim süreci sonrasında da mezun olarak sektörde yerlerini alsınlar. Bunun için bizler hazırız, hocalarımız hazır, imkanlarımız hazır ve Sakarya'da sektör buna hazır. Öğrencilerimizin de hazır olup buraya gelmelerini bekliyoruz. Teşekkür ederim.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link