BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİboun.edu.tr
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 982.224

Dilbilim BölümüÖnceki Menüye Dön

Sevgili gençler merhaba, ben Mine Nakipoğlu Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilimi Bölümü’nde Öğretim Üyesiyim. Bugün Dil Bilimi Bölümü hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum. Boğaziçi Üniversitesinde Dil Bilimi Bölümü 2014 yılında kuruldu. 2015-2016 akademik yılında DİL-1 puanıyla ilk öğrencilerimizi kabul ettik. Yeni kurulan bir bölümüz ama Boğaziçi Üniversitesi’nde Dil Bilimi eski bir geçmişe sahip. 1973 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde Dil Bilimi yüksek lisans programında dersler verilmekte ve mezunlar verilmekte. 1998 yılında da doktora programımız açıldı. Ve pek çok doktora mezunumuz var. Dil Bilim Programı, Dil Bilimi Bölümü olmadan önce üniversitemizdeki öğrenciler dil bilimi ile ilgilenen öğrenciler bizden ders alma şansına sahipti ve sonuç olarak Dil Bilim Sertifika Programı’nı bitirebiliyorlardı. Kısacası yeni bir bölüm olsak da oldukça uzun bir geçmişe sahibiz. Dil biliminin ilgilendiği konuları şöyle sıralayabiliriz, dil bilim, dillerin yapısal özellikleriyle ilgilenir, yapısal özellik derken de dillerdeki farklı sesler, sözcük türleri, ekler, cümle yapıları ve anlamsal özellikler üzerinde çalışır. Bunun dışında insan beyninde dilin nasıl temsil edildiği ve diğer bilişsel süreçlerle dilin etkileşimi örneğin hafıza ve algı gibi bilişsel süreçlerle dilin etkileşimi üzerinde çalışır. Dil edinimi üzerine çalışır çocukları dili nasıl edindiği üzerinde çalışır. Söylem çözümlemeleri yani yazılı ve sözlü metinlerin üzerinde çalışır. Dillerin tarihsel açıdan nasıl değiştiği üzerinde çalışır. Bunun dışında bilgisayarlarla bir dilin bilgisayarlarla modellenmesi üzerinde çalıştığımız konularda. Üniversitemizin çok yönlü eğitim felsefine uygun bir program. Uygun bir yapıda oluşturuldu. Bunun dışında Boğaziçi Üniversitesi’nden Boğaziçi Üniversitesi Dil Bölümü’ndeki öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Psikoloji Bölümü’nden çeşitli dersleri zorunlu olarak almak durumda. Bunu dışında da istedikleri şekilde üniversitedeki diğer derslerden de alabiliyor ve üniversite kültüründen yararlanabiliyorlar. Dil Bilimi Bölümü’nün, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’yle çap programları, çift ana programları başlamak üzere. Bunun dışında diğer bölümlerle de çap programları üzerinde çalışıyoruz. Yan dal programı gelecek sene içinde devre girecek. Dil bilim, heyecan veren bir serüven. Hepinizi Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilim Bölümü’ne bekliyoruz.

Merhaba arkadaşlar, ben Abdülkadir. Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilimi Bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Neden Boğaziçi Üniversitesi? Çünkü öğretim kadrosunun kalitesi, kampüsün güzelliği, herkesin bildiği yanları zaten bunlar. Dillerin birbirlerine benzerliği ya da dillerin içindeki özellik, onlar ilgimi çekmiştir. Bu yüzden bu bölümü tercih etmemin bana yararı olacağını düşündüm ve Boğaziçi Üniversitesi gibi okulda olması da önemli bir etken oldu benim için. Günlük hayat aklımıza gelebilecek kullandığımız dille alakalı eğlenceli sorular, doğrudan derslerimizin konuları eşlik ediyor. Bana göre başka bir güzel yanı da neyin doğru veya yanlış olduğunun değil neyin neden olduğunun üzerinde durmamız. Bu bölümde okuduğumuz bana kattıklarından birinin örneği, daha fazla örneği gözeterek daha doğru analizler yapabilmeyi yeteneğini olduğunu söyleyebilirim. Mesela derste verileri incelerken Slav dilinden, İzlandacaya ya da modern Yunancadan eski İngilizceye geçiş yapabiliyoruz. Bu hem zevkli oluyor hem de daha doğru yapabilmemizi sağlıyor. Eğer bunlar ilginizi çekiyorsa bu tür imkanlardan yararlanmak istiyorsanız Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilim Bölümü sizin için doğru yer olabilir.

Merhaba arkadaşlar, ben Hilal Yıldırım. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaktayım. Size bölümüm hakkında kısa bir bilgi vereceğim. Öğrenciler akademik kariyerin yanı sıra formasyon alarak eğitim sektörüne yönelmektedirler. Ya da dil ve konuşma bozuklukları terapisi alanına yönelmektedirler. Ayrıca dil bilimciler, dille kolaylıkla oynayabilir hale geldikleri için medya, yayıncılık, reklam ve çeviri alanlarında da iş sahibi olabilmektedirler. Ben doğal dil işleme hizmeti sunan, dünyaca ünlü şirketlerden birinde dil bilimci pozisyonunda çalışmaktayım. Doğal dil işleme nedir diye soracak olursanız makinelerin doğal dilleri kuramları çözümleyerek anlaması işlemidir. Bizler bunun için kelime, cümle, metin düzeyinde ve aynı zamanda anlamsal düzeyde analizler yapmaktayız ve böylece makine ve insan iletişimini geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Tabi bunlar için tamamen bu bölümde almış olduğun eğitimden faydalanmaktayım. Siz de dilin büyülü dünyasına katılmak istiyorsanız. Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilim sizin için.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link