BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİboun.edu.tr
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 982.224

Öğrenci Kulüpleri - 2

Üniversitemiz içinde direk akademik hayatın temel yapılarından biri kulüpler aslında. Her öğrenci bir kulübe girer, hatta direkt ilk üniversite başladığında. Sonra ilgi alanlarına göre şekillendirir bir kulüpte uzmanlaşır orada daha çok devam eder. Üniversite kulüpleri içinde her öğrencinin kendini birçok alanda geliştirebildiği oldukça fazla sayıda kulüp var. Ve bunlardan bir tanesi, doğa kulüpleri alanına yoğunlaşıyor. Benimde bünyesinde bulunduğum Boğaziçi Üniversitesi Havacılık Kulübü, bu kulüplerden birisi. Aynı zamanda Dalış Kulübü, BÜSAS (Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları), Mağaracılık Kulübü, Dağcılık Kulübü ve Çevre Kulübü de yine bu kulüplerden birisi. Bu doğa kulüpleri adı altında çalışmalarını sürdüren kulüpler genel olarak bir ekstrem sporu ya da aktiviteye yöneliyor diyebiliriz. Ve işte genellikle geziler düzenliyoruz. İşte bu gezilerde, tüm öğrenciler üyeler bir araya gelerek de bir aktivite üzerinde kendilerini geliştiriyorlar. Tam bu uzmanlık alanlarında aslında arkadaşlıklarını yürütüyorlar. Örneğin, havacılık kulübünde biz yamaç paraşütü yapıyoruz ve işte üyelerimize yamaç paraşütü eğitimi vererek, en başlangıç öğrencisinden eğitmenliğe kadar uzanan bir geliş bir şey var. Yine kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ile bu alan ile ne kadar yöneldiğiniz ile alakalı. Bu başlangıç eğitimlerinden başlayarak eğitmenliğe kadar giden yolu sadece Havacılık Kulübü değil aynı zamanda Dalış Kulübü, Çevre Kulübü, Mağaracılık ve Dağcılık Kulüpleri de sağlıyor yani. Sadece bir öğrenci kulübü olmaktan çıkarak bir kariyer alanına yönlenebiliyorlar. Mesela, şu an mezunlarımızdan bu alanda profesyonel anlamda hayatına devam eden birçok kişi var. Biz neden Boğaziçi Üniversitesi’nden bahsederken ilk olarak kulüplerinden bahsediyoruz? Bunun nedeni aslında, çoğu alanda öncü nitelik taşıması nerdeyse tüm kulüplerin bu alanda uğraşan ilk öğrenci topluluğu bir sloganı olduğunu biliyoruz. Üniversitemizde kulüpler neden bu kadar başarılı peki? Sadece alanlarında öncü oldukları için mi? Eski kulüpler oldukları için değil. Aynı zamanda üniversite içinde kulüpler bir arada çalışmalarını yürütüyorlar. Bizim KAK (Kulüplerarası Kurul) adını verdiğimiz bir çalışma var ve bu kulüpler arasında bir birlik sağlıyor yine ortak toplantılarda ortak çalışmalar yürütülüyor beraber bir iş birliği içinde ortak bir fikirlere varılarak kulüplerin gelişimini daha nasıl ileriye götürülebilir beraber nasıl çalışmalar sağlayabiliriz gibi fikirler ortaya konuyor. Kendinizi sadece akademik alanda geliştirmekle yetinmeyip üniversite hayatınızı daha da renklendirmek istiyorsanız kulüplerimize bekliyoruz.

Merhaba ben Gökçe. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü Başkan Yardımcısıyım aynı zamanda da Kulüpler Arası Kurulu Genel Sekreteriyim. Bugün size Kulüpler Arası Kurul’dan bahsedeceğim. Biz Kulüpler Arası Kurul olarak, öğrenci kulüpleri arasındaki koordinasyonu sağlıyoruz. Aslında bir karar mercii değiliz. Okul ve kulüpler arasında bir köprü görevi görüyoruz. Mesela, kulüp kurmak isteyen bir topluluk olduğunda başvuruları önce Kulüpler Arası Kurul’a geliyor ve kulüp kurmaya uygun olup olmadıkları orada tartışılıyor. Bizler okul içindeki en yakın tanıkları olarak görüşlerimizi bildiriyoruz. Daha sonrasında kulüplerle yakın ilişki içerisinde olan hocalarımızdan oluşan öğrenci faaliyetleri koordinasyon kuruluna gidiyor ve orada değerlendirilerek topluluk hakkındaki nihai karara varılıyor. Böylece kulüp olup olmayacaklarına karar veriliyor. Boğaziçi Üniversitesi kulüpler arasında hiçbir zaman çok keskin sınırlar yoktur. Evet, her kulübün kendine ait bir alanı vardır ama ortak yaptıkları ve yapabilecekleri çok fazla faaliyette var. Bu noktada Kulüpler Arası Kurul, kulüplerin arasındaki anlaşmazlıkları çözdükleri, iş birliği yaptıkları, ortak meselelerini paylaştıkları çok önemli bir platform. Boğaziçi Üniversitesi’nde kulüpler öğrencilerin kendini tanıma fırsatı buldukları ve ilgi alanlarını keşfedebileceği en güzel yerlerdir.

Merhaba Arkadaşlar ben Alperen. Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Bu Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 3.’cü yılım. Ve ilk yılımdan beridir kulüpçülük yapmaktayım. Boğaziçi Üniversitesi’nde kulüpçülük kültürü, genel olarak özgürlüğe dayanır. İstediğiniz alanda yaptığınız çalışmalarda tamamen özgürsünüz. Öğrenci kulüpleri, öğrencilerin kariyer planlarını ve geleceklerini çok farklı şekilde yönlendirmektedir. Bulunduğunuz bölüme bakılmaksızın bulunmuş olduğunuz kulüplerde gösterdiğiniz faaliyetlerle geleceğinize çok farklı şekilde yön verebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Boğaziçi Üniversitesi’nde Sinema Kulübü’nde aktif olarak bulunduğunuz zaman isterse Makine Mühendisliği ya da herhangi bir mühendislik bölümünde veya farklı bir bölümde olun, mezun olduğunuz zaman kendinizi sinema sektöründe çok farklı alanlarda bulabilirsiniz. Bunlara örnek vermek gerekirse, Haldun Dormen Boğaziçi Üniversitesi mezunu Sinema Kulübü’nde faaliyet göstermiş çok önemli bir sanatçımızdır. Aynı zamanda Gülse Birsel de Tiyatro Kulübü’nde aktif olarak bulunmuş ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu çok değerli bir sanatçımızdır. Bu gibi örnekleri çoğaltabilmemizin yanında eğer istediğiniz alanlar kendi bölümünüze veya kariyerinize yönelikse, akademik kulüplerde veya kariyer kulüplerinde bu alana yönelik çalışmalarınızı sürdürüp kariyerinize şekil verebilirsiniz. Öğrenci kulüpleri genel olarak çok farklı olarak çalışmalar yapsa da, yapmış oldukları çalışmaların etkinliklerinin özetinin hepsinde kazandığı bazı gelişim aşamaları vardır. Bunlar, proje yönetimi, zaman yönetimi, stres yönetimi tarzı şeylerdir. Çünkü; spor kulübünde de olsanız veya Tiyatro Kulübü’nde de bu aşamaların hepsinde geçecek ve bunların hepsini tecrübe etmiş olacaksınız. Bu da kendi kişisel gelişiminiz için sizlere çok farklı katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kulüplerimizin genel olarak işleyişinden ve düzeninden bahsetmek gerekirse; okula geldiğiniz ilk hafta yani oryantasyon döneminde istediğiniz kulübe veya kulüplere kaydolup haftada bir veya birkaç kez düzenlenen toplantılara katılarak veya çalışmalara katılarak kendinizi bu alanda geliştirmeye hemen başlayabilirsiniz. Eğer, amatör ruhla profesyonel işler yapmak isterseniz, kulüplerimize bekleriz.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link