BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİboun.edu.tr
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 982.224

Öğrenci Kulüpleri - 3

Merhabalar arkadaşlar, ben Alperen. Endüstri Mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda 3 senedir Boğaziçi Üniversitesi Yön Eylem Araştırma Kulübü’nde aktif olarak faaliyet göstermekteyim. Kariye kulüplerinde genel olarak, kulübün aktifliğine ve yaptığı etkinlik sayısına bağlı olarak değişerek toplamda bazı kulüplerde 30 bazı kulüplerde 80-100 civarında aktif üye bulunmaktadır. Benim bulunmuş olduğum Yön Eylem Araştırma Kulübü’nde de 100’e yakın aktif üye bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde 6 tane kariyer kulübü var şu anda. Bunlardan 3 tanesi daha çok kendi alanlarına hitap eden niş kulüpler, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) dediğimiz elektrik ve elektronik kulübü, Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü ve Bilişim Kulübü COMPEC adını verdiğimiz bunların içerisindedir. Bunun dışında daha fazla geniş alana hitap eden ve daha fazla etkinlik düzenleyen 3 tane büyük kariyer kulübü var diyebiliriz. Bunlar, Mühendislik Kulübü ENSO, İşletme-Ekonomi Kulübü ve Yön Eylem Araştırma Kulübü’dür. Yön Eylem Araştırma Kulübü de Endüstri Mühendisliği tabanlı olmasına karşın şu anda yöneticilik alanında çalışmak isteyen, kendini geliştirmek isteyen öğrencilere hitap etmektedir. Mezun olduğu zaman kendisini iş hayatına atmak ve güzel bir yerler elde etmek isteyen öğrencilerin genel olarak 3 tipi olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birincisi, üniversitede ki derslerini bir şekilde ilerleyip mezun olduktan sonra iş arayanlar ki bence en zayıf kişilerdir. İkincisi, 3.sınıfa geldikleri zaman ya da 4.sınıfa etkinliklere katılıp buradaki konuşmacıları dinleyip, onlarla kontak sağlamaya çalışan kişiler ve üçüncüsü en önemlisi, benim görüşümü göre kulüpçülerdir. Kariyer kulüplerindeki kişiler 3.sınıfa geldiğinde öğrencilerin bizzat görmek istedikleri CEO’ları (Chief Executive Officer) veya konuşmacıları getiren onlarla kontakta olan onlarla birebir ilişkide olan kişilerdir. Bunun yanında etkinliklerin içerisin veya kulübün bütün yıl boyunca yapmış olduğumuz etkinliklerde proje yönetimi, takım çalışması, stres yönetimi, kriz yönetimi, zaman yönetimi becerilerini birebir tecrübe ederek yaşıyoruz. Çünkü, kariyer kulüplerinde yapılan faaliyetler aynı zamanda bir şirket simülasyonunu beraberinde getiriyor. Eğer, kariyer anlamında büyük hayalleriniz varsa ve güzel yerler hedefliyorsanız, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kariyer kulüplerine sizleri bekleriz.

Merhabalar, Dilara Tunalı. İngilizce Öğretmenliği 2.sınıf öğrencisiyim. Eğitim Araştırma Kulübünde faaliyet göstermekteyim. Aslında Boğaziçi Üniversitesi deyince aklımıza belki de akademik başarının yanında, güney çimleri ve bir de kulüpleri gelir diye düşünüyorum. Öğrenci kulüpleri, belki de Boğaziçi Üniversite’sini bu kadar aktif kılan, bu kadar canlı kılan diğer bir yolu şu; burada güney meydanda belki de hiçbir gün bir etkinlik olmadan geçmiyor ve bize aslında bu kimliği kazandıran da bu kulüpler diye düşünüyorum. Kariyer alanından, kendine gelişiminize kadar, gönüllülük alanından, el becerilerine kadar birçok farklı alanda kulüpler var. Bu yüzden oldukça zengin bir kültüre sahip olduğunu düşünüyorum. Aynı anda birçok farklı kulüpte de aktif şekilde faaliyet gösterebilirsiniz. Ben mesela, burada Eğitim Araştırma Kulübü’nde, gönüllülük esasına dayalı kulüpte faaliyet göstermekteyim. Aynı şekilde BUSOS’ta (Boğaziçi Üniversite Sosyal Hizmet Kulübü) yine gönüllük alanına dayalı bir kulüp olmakta. Burada bizler hem çocuk hem genç, temelde çocukları alıyoruz ve onların hem akademik hem de sosyal gelişimlerine katkıda bulunmaya çalıyoruz. BUSOS’a (Boğaziçi Üniversite Sosyal Hizmet Kulübü) baktığımızda, onlarda çocuk yuvalarına giderek orada faaliyetler gösterebiliyorlar. Bu anlamda hem sosyal sorumluluk alanında kendinize bir şeyler katıp, hem de çocuklardaki o ışığı görerek kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz. Aslında burada hani neyi yapmak istediğiniz öğrenmede belki de kulüpler büyük bir rol oynuyor diyebiliriz. Çünkü, eğitim fakültesi anlamında ben kendime baktığımda buraya geldiğimde kesinlikle öğretmenlik yapabilir miyim yapamaz mıyım? Ya da hani benim için doğru meslek bu olur mu? Diye düşünürken eğitim araştırma kulübüne girdim ve o sınıf ortamını gördüm ve aslında gerçekten öğretmenlik yapmak istediğime karar verdim. Yine aynı şekilde işletme vs. okuyan kişilerde ya da eğitim fakültesinde okuyup belki de daha farklı bir anlamda kariyer çizmek isteyen kişilerde, bu kulüplere gelip farklı anları deneyerek, kendileri için doğru şeyi bulabilirler. Kendimiz için aslında bir şeyler almış olmaya alıştığımızı ve belki de sürekli çıkar gözettiğimiz günlük hayatımızda, karşılık beklemeden karşımızdakine yardım etmeninde, bizi çok mutlu edebileceğini fark etmek içi, çocukların hayatına dokunmak için ve bu iş yükünün altında biraz da hep beraber kalkabilmemiz ve daha iyi şeyler yapabilmek için çocukların umutlarına erişebilmek için sizleri de aramızda görmek isteriz.

Merhaba. Ben Zeynep Nisan Günç. Boğaziçi Üniversite’sinde 2.sınıfta Sosyoloji öğrencisiyim. Aynı zamanda da Boğaziçi Üniversite’sinde Kadın Araştırmaları Kulübü’nde 3 yıldır çalışma yapıyorum. Boğaziçi Üniversite’sine ilk geldiğimde bu kulüp kültürü beni çok etkilemişti. Çünkü, bu zamana kadar hep verili bilgileri alan pozisyondaydık öğrenciler olarak. Ama ilk defa bu kulüpler sayesinde, derslerde öğrendiklerimizi bir üretime, bir aktivistliğe dönüştürme fırsatı buluyoruz. Kulüpler bize böyle alanlar açıyor. Mesela, BÜKAK’ta (Boğaziçi Üniversite Kadın Araştırmaları Kulübü) yılda iki kez bir dergi çıkarıyoruz. Bu derginin, mizanpaj, redaksiyon gibi çok çeşitli her alanında kulüp üyeleri aktif olarak çalışıyor. Bu yüzden aslında bizim kulübümüze gelen bir kişi, aynı zamanda yayıncılık deneyimini de elde etmiş oluyor. Çok çeşitli panel, söyleşi, tiyatro gibi etkinliklerde yapıyoruz. Bu etkinlikler sayesinde ilgilendiğimiz alanda mesela, ben toplumsal cinsiyet alanında çalışıyorum. Bu alanda çalışmış bir sürü insanla tanışma fırsatı elde ediyorum. Aynı zamanda bir panel nasıl organize edilir, bunu öğreniyorum. Bu kulüp kültüründeki, en güzel bence en farklı olan şey, çok farklı siyasi düşünceden, farklı etnik, sınıf, cinsel yönelimden insanların bir araya gelip ifade özürlüğü çerçevesinde tartışabilme olanağı bulması. Hiçbir ayrımcılık olmaması, herkesin istediğini ifade edebilmesi ve bu alanda ortaya üretimler koyması, bence kulüpleri farklılaştıran nokta. Sosyal araştırmalara ilgi duyuyorsanız, bu tarz kulüplere gelip bugüne kadar okullarda, derslerde edindiğiniz bilgileri, başkalarıyla paylaşma, beraber bir fikir üretme ortamı bulabilirsiniz.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link